Καλέστε μας στο: 210 7010075
22
Φεβ
2016

Content Marketing – Ένας καινούργιος όρος για μια παλιά τεχνική marketing

Content Marketing – Ένας καινούργιος όρος για μια παλιά τεχνική marketing

Το Content Marketing είναι ένας σχετικά καινούργιος όρος (πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1996), ο οποίος περιγράφει μια πολύ παλιά τεχνική που χρησιμοποιείται για την διάδοση και την εδραίωση της φήμης και της παρουσίας μιάς εταιρείας.

Με απλά λόγια, το Content Marketing είναι η τεχνική, μέσω της οποίας η εταιρεία σας, προσφέρει δωρεάν πληροφορίες (άρθρα, εικόνες, video) σχετικά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχετε και τις επικοινωνεί χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας (ιστοσελίδες, blogs, forums κ.λ.π.).

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε το 1891, όταν ο August Oetker, αποφάσισε να πουλάει τα φακελάκια με baking powder σε συσκευασίες που είχαν γραμμένες συνταγές. Αργότερα έφτιαξε και ένα βιβλίο «οδηγού μαγειρικής» το οποίο παρείχε δωρεάν στους πελάτες του. Το 1895, το ίδιο έκανε και ο John Deere, ο οποίος καθιέρωσε μία περιοδική έκδοση με πληροφορίες για τους αγρότες. Και από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι αυτό της Michelin, η οποία το 1900, αποφάσισε να εκδίδει έναν οδηγό για τους αυτοκινητιστές, με πληροφορίες για το αυτοκίνητο (συντήρηση, επισκευές) καθώς και ταξιδιωτικές πληροφορίες (καταλύματα, εστιατόρια, αγορές). "Η πρώτη έκδοση του οδηγού Michelin μοιράστηκε δωρεάν σε 35.000 αυτοκινητιστές."

Με τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι όλες αυτές οι εταιρείες, και πολλές ακόμα πέτυχαν να διαδώσουν το όνομα και την φήμη τους, προσφέροντας στο κοινό τους αυτό που το κοινό αναζητούσε, εδραιώνοντας έτσι ένα κλίμα εμπιστοσύνης προς την εταιρεία, στην οποία το κοινό απευθυνόταν για τις αγορές του.

Με την ίδια αυτή αρχή λειτουργεί και σήμερα το Content Marketing.

Η διαφορά είναι ότι σήμερα έχει αλλάξει το μέσο για την διάδοση της πληροφορίας. Τότε ήταν μια έντυπη πληροφορία (στην συσκευασία, ή σε περιοδικό ή σε βιβλίο), ενώ σήμερα χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική μορφή (ιστοσελίδες, blogs, forums, newsletters, e.t.c.)

Ξεκινώντας την ενασχόλησή σας με το Content Marketing, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια επιτυχημένη στρατηγική Content Marketing απαντά στο ερώτημα προς το κοινό σας «Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;».

Είναι δεδομένο, ότι η ιστοσελίδα σας, πρώτιστα, στοχεύει στο να απαντήσει σε αυτό ακριβώς το ερώτημα. Όμως, επειδή μέσω της ιστοσελίδας σας απευθύνεστε σε ένα ευρύτατο κοινό, με διαφορετικά ενδιαφέροντα και ανάγκες, οι πληροφορίες σας είναι αρκετά γενικές ώστε να καλύπτουν την πλειοψηφία των χρηστών της.

Μέσω blogs, forums, και άλλων μέσων, μπορείτε να προσφέρετε διαφορετικές χρηστικές πληροφορίες ανάλογα με το κοινό που απευθύνεστε. Για παράδειγμα, άλλες χρηστικές πληροφορίες έχει ανάγκη από ένα ταξιδιωτικό γραφείο, μία οικογένεια που προγραμματίζει τις καλοκαιρινές της διακοπές ενώ άλλες πληροφορίες θα χρειαστεί μία παρέα φοιτητών και φυσικά άλλες πληροφορίες χρειάζονται οι διοργανωτές ενός παγκόσμιου συνεδρίου. Ανάλογα λοιπόν με το κοινό που απευθύνεστε, τροποποιείτε το περιεχόμενο της πληροφορίας που παρέχετε.

Προσφέροντας χρηστικές πληροφορίες, πάντα σε σχέση με το αντικείμενο της δικής σας επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε ένα ευρύ κοινό, καλλιεργείτε την εμπιστοσύνη και την αφοσίωσή τους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Το όνομα της εταιρείας σας γίνεται σιγά σιγά το πρώτο όνομα που τους έρχεται στο νού όταν αναζητούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Το Content Marketing είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας επιτυχίας της επιχείρησής σας. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μια ολοκληρωμένη αποτελεσματική στρατηγική η οποία θα πρέπει να σχεδιάζετε από επαγγελματίες, που με τις γνώσεις και την εμπειρία τους θα σας εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.