Καλέστε μας στο: 210 7010075
20
Μαρ
2015

Google Analytics - Μία εφαρμογή για παρακολούθηση ιστοσελίδων

Google Analytics - Μία εφαρμογή για παρακολούθηση ιστοσελίδων

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας για την Βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης, αναφερθήκαμε στα δύο διαθέσιμα εργαλεία για την παρακολούθηση της ιστοσελίδας που μας δίνει δωρεάν η Google!

Ένα από τα βασικά εργαλεία για την καλύτερη παρακολούθηση της λειτουργίας της ιστοσελίδας, είναι το Google Analytics.

Το Google Analytics είναι μια εφαρμογή που μας προσφέρει η Google. Τα βασικά της πλεονεκτήματα έναντι άλλων εργαλείων είναι πολλά. Τα δύο βασικότερα είναι ότι, πρώτον, παρέχεται από την Google εντελώς δωρεάν, σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές που έχουν είτε κόστος αγοράς είτε κόστος χρήσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπολείπεται σε αναφορές-καταγραφές έναντι των υπολοίπων. Το δεύτερο βασικό πλεονέκτημα αυτής της εφαρμογής είναι ότι τα στοιχεία παρακολουθούνται και συλλέγονται από την Google, με αποτέλεσμα να μην επιδέχονται καμία αλλοίωση. Είναι πολύ βασικό για το κάθε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο να γνωρίζει ότι τα στοιχεία που βλέπει στις αναφορές είναι πραγματικά και σωστά. Αυτοί είναι και οι βασικότεροι λόγοι που καθιστούν την διασύνδεση της ιστοσελίδας σας με τα Google Analytics, εντελώς απαραίτητη.

Πως μπορώ να την εντάξω στην δική μου σελίδα ?

Αυτή η διασύνδεση είναι εφικτή με πάρα πολύ απλό τρόπο. Ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας (ο developer) ή ο ιδιοκτήτης της, δημιουργεί ένα λογαριασμό στο Google Analytics, δίνοντας κάποια στοιχεία για την ιστοσελίδα που πρόκειται να συνδεθεί με τα Analytics, και να παρακολουθείται. Αφού συμπληρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, η εφαρμογή δημιουργεί ένα κομμάτι προσωποποιημένου κώδικα, ο οποίος πρέπει να ενσωματωθεί στην ιστοσελίδα, καθώς και σε κάθε σελίδα που θέλουμε να παρακολουθείται και για την οποία θέλουμε να καταγράφονται στοιχεία. Ο κώδικας αυτός θα ενσωματωθεί στην ιστοσελίδα από τον κατασκευαστή της (developer). Για κάθε καινούργια ιστοσελίδα στο Google analytics πρέπει να δημιουργηθεί ένας καινούργιος λογαριασμός και επομένως και ένα μοναδικό διαφορετικό κομμάτι κώδικα. Από την στιγμή που θα δημιουργηθεί ο λογαριασμός και θα ενσωματωθεί ο κώδικας στην ιστοσελίδα, ο διαχειριστής του λογαριασμού ( είτε ο επιχειρηματίας μόνος του, είτε οι συνεργάτες του που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των αναφορών) μπορεί να δώσει πρόσβαση σε άλλους χρήστες ακόμα και με διαφορετικά επίπεδα πρόσβασιμότητας.

Τι στοιχεία παρακολουθεί και καταγράφει η εφαρμογή Google Analytics?

Τα στοιχεία που παρακολουθεί και καταγράφει το Google analytics είναι πάρα πολλά και μπορούν να μας δώσουν αναφορές για όλα αναλυτικά αλλά ακόμα μπορεί να μας προσφέρει και συγκριτικά στοιχεία. Τα στοιχεία μπορούν να αφορούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή να είναι και στοιχεία σε πραγματικό χρόνο. Κατά βάση, το Google analytics μας προσφέρει στοιχεία επισκεψιμότητας της σελίδας μας όπως το σύνολο των επισκέψεων, το σύνολο των χρηστών, το μέσο χρόνο που δαπάνησαν στην σελίδα μας, το ποσοστό αυτών που την εγκαταλείψαν αμέσως, είτε γιατί την επέλεξαν κατά λάθος, είτε γιατί η ιστοσελίδα μας δεν τους ικανοποίησε.

 

Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας και ειδικότερα της αρχικής σελίδας, είναι ουσιαστικής σημασίας όπως ήδη έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας!

 

Tip: Σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία που μας παρέχει η εφαρμογή Google Analytics, δίνονται είτε συγκεντρωτικά είτε αναλυτικά, και φυσικά με δυνατότητα συγκριτικών στοιχείων για οποιαδήποτε χρονική στιγμή ή περίοδο εμείς επιλέξουμε.


Το συμπέρασμα που καταλήγουμε μελετώντας τα παραπάνω είναι ότι η διασύνδεση της εφαρμογής Google Analytics με την ιστοσελίδα μας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτό που πραγματικά ζητά το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Για να το πετύχουμε η συμβολή των επαγγελματιών είναι απαραίτητη. Είτε έχετε ήδη την δική σας ιστοσελίδα και θέλετε να την βελτιστοποιήσετε για τις μηχανές αναζήτησης και με την χρήση της εφαρμογής Google Analytics, είτε τώρα σκέπτεστε να κάνετε πραγματικότητα την διαδικτυακή σας επιχείρηση, ζητήστε μας προσφορά ή επικοινωνήστε μαζί μας για όποια απορία σας.