Καλέστε μας στο: 210 7010075
30
Μαρ
2015

Βελτιστοποίηση για τις μηχανές Αναζήτησης – Webmaster Tools

Βελτιστοποίηση για τις μηχανές Αναζήτησης – Webmaster Tools

Ένα ακόμα εργαλείο που χρησιμοποιήται ευρύτατα για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης, είναι τα Webmaster Tools. Είναι και αυτή μία εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν από την Google για την βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή απευθύνεται, όπως λέει και το όνομά της, σε ανθρώπους με τεχνικές γνώσεις και εμπειρία στην δημιουργία ιστοσελίδων. (webmasters).

Αντίθετα με το Google Analytics, πού αναλύσαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, το οποίο είναι καθαρά εποπτικό εργαλείο, τα Webmaster Tools δίνουν την δυνατότητα αλλαγών και τροποποιήσεων. Κάθε τροποποίηση που γίνεται στα webmaster tools επηρεάζει άμεσα την αξιολόγηση της ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης καθώς και τον τρόπο εμφάνισης στα αποτελέσματα της μηχανής. Έτσι κάθε λανθασμένη κίνηση από ανθρώπους μη επαγγελματίες μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά (μη εμφάνιση καν στα αποτελέσματα της μηχανής!).

Είναι λοιπόν απαραίτητο, να απευθύνεστε σε επαγγελματίες με γνώσεις και εμπειρία στην δημιουργία ιστοσελίδων.

Παρόλα αυτά είναι χρήσιμο σε κάθε ιδιοκτήτη ιστοσελίδας να γνωρίζει τί είδους πληροφορίες μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη εφαρμογή και πώς αυτές επηρεάζουν τα αποτελέσματα αλλά και την αξιολόγηση της ίδιας της ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης. Ξεκινώντας λοιπόν την περιήγηση μας στην εφαρμογή, μας δίνεται άμεσα η γενική εικόνα της απόδοσης της ιστοσελίας μας (Overview).

Η γενική αυτή εικόνα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη:

  • Το πρώτο αφορά σημαντικά μηνύματα από την Google που αφορούν σοβαρά τεχνικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  • Το δεύτερο αφορά τα σφάλματα ανίχνευσης όπως καθυστερήσεις στην φόρτωση των σελίδων, σελίδες που δεν βρέθηκαν κ.α.
  • Το τρίτο κομμάτι, της γενικής εικόνας, μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τα ερωτήματα αναζήτησης, όπως πόσα ερωτήματα υποβλήθηκαν, πόσες εμφανίσεις είχαν οι σελίδες, σε πόσες από αυτές τελικά οι χρήστες περιηγήθηκαν κ.α.
  • Τέλος στο τέταρτο κομμάτι της συγκεντρωτικής εικόνας έχουμε πληροφορίες σχετικά με τον χάρτη του ιστότοπου (xml sitemap) εφόσον έχει υποβληθεί για επεξεργασία και έλεγχο από την Google.

Αναλυτικότερα και εμβαθύνοντας στην ανάλυση της εφαρμογής, θα παρατηρήσετε ένα μενού επιλογών στα αριστερά.

Η πρώτη επιλογή στο μενού είναι η «Εμφάνιση αναζήτησης».

Σε αυτήν την επιλογή βλέπουμε, αν υπάρχουν δομημένα δεδομένα στην ιστοσελίδα και αν υπάρχουν πιθανά προβλήματα σε αυτά τα δομημένα δεδομένα, αν υπάρχουν επισημάνσεις των δεδομένων, βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στα HTML, και τέλος τους συνδέσμους του ιστότοπου. Σημεία δηλαδή που επηρεάζουν άμεσα την εμφάνιση των αποτελεσμάτων μας στην αναζήτηση που κάνουν οι χρήστες μας.

Κάνοντας λόγο για τα δομημένα δεδομένα, είναι καλό να αναφέρουμε ότι τα δομημένα δεδομένα σε μία ιστοσελίδα είναι βασικά και απαραίτητα. Με αυτόν τον τρόπο οι τεχνικοί που δημιουργούν την ιστοσελίδα, παρέχουν ακριβής πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης, σχετικά με τα επιμέρους στοιχεία της ιστοσελίδας και το περιεχόμενό της. Αυτό έχει σαν πρόσθετο πλεονέκτημα να πετυχαίνουμε καλύτερη αξιολόγηση από τις μηχανές.

Tip: ακόμα και αν δεν υπάρχουν δομημένα δεδομένα, οι μηχανές αναζήτησης θα προσπαθήσουν να πάρουν τις πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, όμως δεν θα το αξιολογήσουν το ίδιο σωστά, με τα δομημένα δεδομένα που θα παρέχουμε εμείς σε συνεργασία πάντα με τους επαγγελματίες που δημιούργησαν την ιστοσελίδα μας.

Η δεύτερη επιλογή στο μενού αφορά την επισκεψιμότητα μέσω της αναζήτησης. Εδώ θα δούμε πληροφορίες σχετικά με ερωτήματα αναζήτησης, τους συνδέσμους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) του ιστοτόπου, καθώς και την δυνατότητα της ιστοσελίδας να αντιστοιχείται στην γλώσσα του χρήστη για την σωστή προβολή των σελίδων της ιστοσελίδας μας, και τέλος μπορούμε να ελέγξουμε τυχόν προβλήματα προσβασιμότητας και θέασης από κινητές συσκευές. Μέσα από τα ερωτήματα αναζήτησης, βλέπουμε με βάση ποιά ερωτήματα εμφανίστηκαν οι σελίδες του ιστότοπου και ποιές σελίδες της ιστοσελίδας μας τελικά οι χρήστες επισκέφθηκαν.

Η τρίτη επιλογή με την επικεφαλίδα Κατάλογος Google, μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του καταλόγου της ιστοσελίδας, την σχετικότητα και την σημαντικότητα των λέξεων κλειδιών που έχουμε εμείς ορίσει, καθώς και τυχόν αποκλεισμένες σελίδες που έχουμε δηλώσει να μην επεξεργάζονται από την Google (robots.txt).

Στην επιλογή Ανίχνευση, μπορούμε να δούμε τα σφάλματα ανίχνευσης (εφόσον υπάρχουν) και τα στατιστικά τους, όπως σελίδες που ανιχνεύονται από την μηχανή αναζήτησης κάθε μέρα ή ο χρόνος που αναλώνεται για την λήψη της σελίδας από την μηχανή. Επίσης σε αυτή την επιλογή έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε το αρχείο Robots.txt (αναφέρθηκε προηγουμένως) όπου δηλώνουμε ποιές σελίδες δεν θέλουμε να εμφανίζονται στις μηχανές για τον οποιοδήποτε λόγο εμείς κρίνουμε ότι δεν πρέπει να είναι αναζητήσιμες (π.χ. ο ισολογισμός της εταιρείας μας). Επίσης, εδώ πρέπει να δηλώσουμε τον χάρτη της ιστοσελίδας μας (xml sitemap) και  να δούμε τα στατιστικά του, αν αυτός έχει υποβληθεί.

Τέλος έχουμε δύο ακόμα σημαντικές επιλογές για τις οποίες θα μιλήσουμε περισσότερο επιγραμματικά. Την επίλογή «Ζητήματα ασφαλείας» όπου μπορούμε να δούμε αν και κατα πόσον έχει παραβιαστεί η ιστοσελίδα και επίσης αν υπάρχει κακόβουλο περιεχόμενο το οποίο έχει προστεθεί από αυτούς που παραβίασαν την ιστοσελίδα. Επίσης έχουμε την επιλογή «Άλλοι πόροι» μέσω της οποίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βοηθητικά εργαλεία για να βελτιστοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την ιστοσελίδα. Μερικά από αυτά είναι το εργαλείο δοκιμής δομημένων δεδομένων (αναλύσαμε πιο πάνω τα δομημένα δεδομένα και την σημασία τους) για να ελέγξουμε την αρτιότητα της δομής τους μέσω του εργαλείου της Google για τα δομημένα δεδομένα μας, το εργαλείο Google Places μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να δηλώσουμε στους χάρτες της Google την επιχείρηση μας ώστε να μας βρίσκουν ευκολότερα όσοι μας αναζητούν και τέλος το εργαλείο Page Speed Insights με το οποίο θα δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα της ιστοσελίδας και να δούμε προτάσεις για την καλύτερη απόδοσή της.

Από τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι όσο λιγότερα προβλήματα και ειδοποιήσεις υπάρχουν σε μία ιστοσελίδα τόσο καλύτερη απόδοση έχει, και άρα είναι βελτιστοποιημένη για τις μηχανές αναζήτησης. Επίσης, για μία ακόμα φορά θα αναφέρουμε ότι, η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης, όμως οι όποιες παρεμβάσεις και τροποποιήσεις ή διορθώσεις δεν θα πρέπει να γίνονται από απλούς χρήστες ή κατόχους ιστοσελίδων. Αφορούν κυρίως τεχνικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται και να διορθώνονται από τεχνικούς με άριστη τεχνική κατάρτιση και εμπειρία στην δημιουργία και λειτουργία ιστοσελίδων.

Στην intros.gr, έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία, όπως αποδεικνύουν και τα πολυάριθμα έργα που έχουμε αναλάβει, καθώς και τα σχόλια των πελατών μας ,να βελτιστοποιήσουμε και την δική σας ιστοσελίδα. Ζητήστε σήμερα κιόλας προσφορά για τις δικές σας διαδικτυακές ανάγκες, ή επικοινωνήστε μαζί μας για τυχόν επιπλέον απορίες σας.