Καλέστε μας στο: 210 7010075
27
Αυγ
2015

Λίγα λόγια για τις υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων

Λίγα λόγια για τις υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων

Ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας μιας ιστοσελίδας είναι και η φιλοξενία της.

Φανταστείτε μία ιστοσελίδα όπου πολύ συχνά δεν είναι εύκολη ή είναι αδύνατη η πρόσβασή σας σε αυτή λόγω προβλημάτων της φιλοξενίας της σε μηχανήματα που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ιστοσελίδας. Ή ακόμα, να επείγεστε να βρείτε μία πληροφορία στο διαδίκτυο και ενώ βρήκατε την ιστοσελίδα για να δείτε ότι χρειάζεστε, περιμένετε και περιμένετε για να φορτώσει. Σίγουρα, παρόμοια προβλήματα που οφείλονται στην φιλοξενία των ιστοσελίδων, είναι δυσφήμιση για την ίδια την εταιρεία σας.

Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε, το κατάλληλο πακέτο φιλοξενίας ανάμεσα από την πληθώρα τιμών και παροχών που κυκλοφορούν στην αγορά, θα μιλήσουμε για την Φιλοξενία Ιστοσελίδων (Web Hosting) γενικότερα. Το web hosting ή φιλοξενία ιστοσελίδων, είναι μία διαδικτυακή υπηρεσία που θεωρητικά επιτρέπει στην ιστοσελίδα σας να είναι online και προσβάσιμη όλο το 24ώρο, μέσω ειδικού εξοπλισμού (web servers) και τεχνικών προδιαγραφών των γραμμών σύνδεσης (bandwidth).

Την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών φιλοξενίας, την εξασφαλίζουν μερικοί από τους παράγοντες που θα αναλύσουμε.

  1. Τα μηχανήματα (web servers), θα πρέπει να βρίσκονται σε ειδικές περιβαντολλογικές συνθήκες για την καλύτερη λειτουργία τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να βρίσκονται σε κάποιο Datacenter, όπως ονομάζονται οι εγκαταστάσεις που φιλοξενουν τα μηχανήματα αυτά, ώστε να εξασφαλίζονται κάποια minimum χαρακτηριστικά όπως ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, στατικού ηλεκτρισμού, συνεχούς παροχής ρεύματος καθώς και συστήματα πυρανίχνευσης.
  2. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι αξιόπιστων εταιρειών, με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους (hard disks), και μεγάλη επεξεργαστική ισχύ (CPU), με μεγάλες μνήμες (RAM) και φυσικά τελευταίας τεχνολογίας. Με δεδομένο ότι η τεχνολογική εξέλιξη είναι ραγδαία, ένας web server τεσσάρων ή πέντε ετών μπορεί να είναι ήδη ξεπερασμένης τεχνολογίας και να μην ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις φιλοξενίας ιστοσελίδων.
  3. Τέλος, η δυνατότα πρόσβασης μέσω των πινάκων διαχείρισης, και το λειτουργικό σύστημα των μηχανημάτων είναι παράγοντες που επηρρεάζουν την αποδοτικότητα και λειτουργικότητα των webservers.

Από τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι ένα μέρος της τιμής του πακέτου φιλοξενίας της σελίδας σας εξαρτάται άμεσα, από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, από το πού βρίσκονται αυτά καθώς και από το κατά πόσον μπορεί κάποιος να τα διαχειριστεί.

Ένα δεύτερο κομμάτι που διαμορφώνει την τιμή της φιλοξενίας της ιστοσελίδας είναι το πακέτο που θα επιλεγεί. Υπάρχουν τρία βασικά είδη φιλοξενίας , τα οποία θα αναφέρουμε επιγραμματικά και σε επόμενες αναρτήσεις μας θα αναλύσουμε το καθένα ξεχωριστά με τα υπέρ και τα κατά του.

  • Dedicated Servers : Σε αυτή την περίπτωση γίνεται αποκλειστική χρήση του server από τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, δηλαδή αποκλειστική χρήση των δυνατοτήτων του μηχανήματος (μνήμες, επεξεργαστική ισχύς, bandwidth κ.λ.π.). Συνήθως τέτοιους servers χρησιμοποιούν ιστοσελίδες (websites) με μεγάλο όγκο δεδομένων και μεγάλη επισκεψιμότητα.
  • V.P.S. Virtual Private Server: Στην περίπτωση αυτή, γίνεται επιμερισμός των πόρων του συστήματος (μνήμες, υπολογιστική ισχύς κ.λ.π.) και το κάθε κομμάτι δίνεται για αποκλειστική χρήση και διαχείριση σε μία μόνο ιστοσελίδα.
  • Shared Hosting: είναι η κοινή χρήση των μηχανημάτων από πολλές ιστοσελίδες οι οποίες μοιράζονται τις δυνατότητες του μηχανήματος (μνήμες, επεξεργαστική ισχύς κ.λ.π.). Η διαχείρηση των μηχανημάτων γίνεται μόνο από την εταιρεία που προσφέρει την φιλοξενία. Μέρος του Shared Hosting είναι και το λεγόμενο low cost hosting, το οποίο συνήθως γίνεται σε μηχανήματα μικρής επεξεργαστικής ισχύος με μικρές μνήμες και μικρούς σκληρούς δίσκους, πιθανότατα ξεπερασμένης τεχνολογίας.

Για τα παραπάνω είδη φιλοξενίας θα μιλήσουμε, αναλυτικά για το καθένα, σε επόμενες αναρτήσεις μας.

Από τα παραπάνω που αναφέραμε γίνεται κατανοητό ότι οι τιμές για την φιλοξενία των ιστοσελίδων διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες.
Μιά πολύ χαμηλή τιμή μπορεί να αφορά φιλοξενία σε πολύ απομακρυσμένο Datacenter (Αμερική, Αυστραλία) ή φιλοξενία σε μηχανήματα ξεπερασμένης τεχνολογίας, ή ακόμα και μηχανήματα με μικρούς πόρους ή χαμηλό εύρος ζώνης (bandwidth).

Όλα τα παραπάνω επηρρεάζουν αρνητικά την απόδοση της ιστοσελίδας σας και γι’ αυτό μιά έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη πρίν καταλήξετε στην εταιρεία ή το πακέτο φιλοξενίας που θα επιλέξετε.