Καλέστε μας στο: 210 7010075
29
Ιουν
2015

Ηλεκτρονικά Καταστήματα - Σχεδίαση

Ηλεκτρονικά Καταστήματα - Σχεδίαση

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας, αναφέραμε ότι μερικοί από τους πολύ βασικούς παράγοντες στην επιτυχία του ηλεκτρονικού επιχειρείν είναι ο σωστός σχεδιασμός, η εύκολη πλοήγηση των χρηστών, και η συχνή ενημέρωση του καταστήματος.

Ξεκινώντας την ανάλυσή μας, θα μιλήσουμε για τον σωστό σχεδιασμό του ηλεκτρονικού καταστήματος. Το κομμάτι που βλέπουν οι χρήστες επισκεπτόμενοι το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Από τα βασικά στοιχεία του σωστού σχεδιασμού είναι η διατήρηση και η ανάδειξη της εταιρικής ταυτότητας της εταιρείας. Αυτό γίνεται με την ορθή χρήση τόσο των κατοχυρομένων ή άλλων λογοτύπων όσο και των χρωμάτων και των γραμματοσειρών που η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη στην επικοινωνία της με το κοινό της.

Επίσης βασικό στοιχείο του σωστού σχεδιασμού είναι η άρτια εμφάνιση του περιεχομένου με σωστή ιεράρχηση της πληροφορίας. Σε αυτό εμπίπτει και διαμόρφωση των εύχρηστων μενού με τις κατηγορίες των προϊόντων και τον υπηρεσιών που παρέχετε. Απαραίτητη προϋπόθεση για εύχρηστα μενού είναι η όσο το δυνατόν σωστότερη κατηγοριοποίηση των προϊόντων. Επίσης είναι σημαντικό να δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να αναζητήσουν ονομαστικά αυτό που ψάχνουν μέσα στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Επίσης θα πρέπει σε κάθε κατηγορία να υπάρχουν φίλτρα για περιορισμό των επιλογών, όπως π.χ. φίλτρο εύρους τιμής, εταιρεία κατασκευής, ή άλλων χαρακτηριστικών του προϊόντος (μέγεθος, χρώμα κ.λ.π.). Τέλος θα πρέπει να δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα να δει τα προϊόντα που έχει επιλέξει συγκεντρωμένα πριν την ολοκλήρωση της παραγγελίας του.

Μέσα από την κεντρική σελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής του χρήστη στο πελατολόγιο της εταιρείας, δίνοντας τα στοιχεία του και ορίζοντας ένα όνομα χρήστη και ένα κωδικό εισόδου, ώστε να έχει την δυνατότητα, στο μέλλον, να συνδέεται με το ηλεκτρονικό κατάστημα για την ασφαλή ολοκλήρωση της συναλλαγής του.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα μπορούμε να προσθέσουμε και επιπλέον επιλογές όπως την δυνατότητα αγοράς μιας «δωροεπιταγής» για τους φίλους. Μέσω αυτή της επιλογής ο χρήστης αγοράζει «το ποσό που θέλει να δωρίσει» και το ηλεκτρονικό κατάστημα στέλνει στον παραλήπτη του δώρου, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με ένα κουπόνι με το ποσό του δώρου καλώντας τον να επιλέξει από την γκάμα των προϊόντων του καταστήματος.

Είναι βασικό για τον καταναλωτή να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για το προϊόν που θα αγοράσει. Έτσι εκτός από τις βασικές πληροφορίες, όπως το όνομα του προϊόντος, την κατηγορία του, και τον κωδικό του, θα πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε σύντομη και πλήρης περιγραφή του, οι λεπτομέρειες και οι προδιαγραφές του, το διαθέσιμο απόθεμα καθώς και τυχόν επιπλέον επιλογές όπως μέγεθος, χρώμα ή άλλη και φυσικά φωτογραφία του.

Ο κάθε χρήστης, εισερχόμενος στο κατάστημα θα πρέπει να έχει γρήγορη και συνοπτική εικόνα των επιλογών του, με τις ποσότητες που έχει επιλέξει καθώς και το ποσό που οφείλει. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρονται καθαρά και διακριτά τα έξοδα αποστολής (τα οποία μπορούν να υπολογίζονται κάθε φορά μέσω τύπων ενσωματωμένων στην ιστοσελίδα, ή να είναι σταθερά). Σε κάθε συνοπτική εικόνα αγορών πρέπει να δίνεται η δυνατότητα είτε συνέχισης των αγορών είτε ολοκλήρωση της αγοράς. Κατά την ολοκλήρωση θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης διαφορετικής διεύθυνσης παράδοσης από την διεύθυνση τιμολόγησης, καθώς και δυνατότητα διαφορετικών μεθόδων πληρωμής όπως πιστωτική κάρτα, PayPal, τηλεφωνική παραγγελία με κατάθεση σε τράπεζα κ.α.

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνουμε το κομμάτι του ηλεκτρονικού καταστήματος που αφορά την παρουσίασή του στον οποιονδήποτε επισκέπτη/χρήστη.

Σε επόμενη ανάρτησή μας θα μιλήσουμε αναλυτικά για το διαχειριστικό τμήμα του ηλεκτρονικού καταστήματος. Δηλαδή το πώς το προσωπικό της εταιρείας σας θα χειρίζεται τις παραγγελίες, τους χρήστες και τα προϊόντα που πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν καθώς και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να χρήζουν τροποποίησης.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα που έχουμε ήδη αναπτύξει και λειτουργούν, μας έχουν προσφέρει την απαραίτητη εμπειρία που σε συνδυασμό με την συνεχή μας ενημέρωση στον τεχνολογικό τομέα σας εγγυώνται ένα άψογο αποτέλεσμα. Μην διστάζετε να μας ζητήσετε προσφορά για την δημιουργία και του δικού σας ηλεκτρονικού καταστήματος. Και αν εξακολουθούν να υπάρχουν απορίες επικοινωνήστε μαζί μας για να τις λύσουμε. Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας.