Καλέστε μας στο: 210 7010075
09
Ιουν
2015

Ηλεκτρονικά Καταστήματα - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ηλεκτρονικά Καταστήματα - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στις μέρες μας μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν τις αγορές τους από την άνεση του σπιτιού τους, μέσω internet. Αυτό επηρρεάζει και την αγορά γενικότερα. Σήμερα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος για να προωθήσουν τις πωλήσεις τους και να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην αγορά.

Η νέα φιλοσοφία του επιχειρείν μέσω του διαδικτύου συνοψίζεται σε μία φράση:

«Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε»

Είναι γεγονός ότι, ακόμα, ορισμένες μικρομεσσαίες επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν τα επιθυμητά επίπεδα κερδοφορίας μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αυτό οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Κάποιοι παράγοντες αφορούν τους καταναλωτές και τις συνήθειές τους ή την νοοτροπία τους. Κάποιοι δυστυχώς αφορούν τις ίδιες τις επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν το ηλεκτρονικό κατάστημα με τον αντίστοιχο επαγγελματισμό. Στοιχεία από το Κέντρο Καταναλωτή στην Ελλάδα έχει δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παραπόνων αφορά στην μή παράδοση της παραγγελίας ή στην παράδοση ελλατωματικών προϊόντων ή προϊόντων που δεν ανταποκρίνονταν στις προδιαγραφές τους.

Όμως υπάρχει και ένας παράγοντας πολύ βασικός και αφορά το ίδιο το ηλεκτρονικό κατάστημα. Η κακή σχεδίαση, η μή συχνή ενημέρωση ή η δύσκολη πλοήγηση του χρήστη σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι βασικοί παράγοντες για μείωση της κατανάλωσης, και επομένως και της κερδοφορίας.

Ένα σωστά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι μία πολυμορφική ιστοσελίδα. Εκτός από ελκυστική μορφή θα πρέπει να έχει και βασικές λειτουργικές δομές και να είναι φιλικό και ελκυστικό προς τον χρήστη.

Ο σωστός σχεδιασμός και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού καταστήματος  χωρίζεται σε δύο βασικά κομμάτια. Το καθαρά διαχειριστικό μέρος του ηλεκτρονικού καταστήματος και το τμήμα της δομής που αφορά την περιοχή των χρηστών.

Το κομμάτι της ιστοσελίδας που βλέπουν οι χρήστες πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα πρϊόντα κατηγοριοποιημένα, με όλες τους της πληροφορίες όπως όνομα, κωδικός, περιγραφή, φωτογραφία, διαθέσιμες επιλογές, απόθεμα και τιμή. Επίσης θα πρέπει να δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα εγραφής τους με φόρμα υποβολής στοιχείων, ώστε να εξασφαλίσουμε την δυνατότητα στον πελάτη να κάνει επαναλαμβανόμενες αγορές χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να πληκτρολογεί τα στοιχεία του. Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα για καλάθι αγορών ώστε ο πελάτης να βλέπει με μία ματιά πρίν την ολοκλήρωση της συναλλαγής του τί έχει επιλέξει. Οι δυνατότητες πληρωμής θα πρέπει να είναι σε εμφανές σημείο και να αναφέρονται αναλυτικά. Τέλος θα πρέπει να υπάρχει και η καρτέλα του πελάτη ώστε να μπορεί να παρακολουθεί και ο ίδιος την πορεία της παραγγελίας του ή ακόμα και το ιστορικό των αγορών του.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων τόσο για τα προϊόντα όσο και για τους πελάτες. Αυτές τις βάσεις δεδομένων θα πρέπει να τις διαχειρίζεται ο διαχειριστής του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Στην βάση δεδομένων των προϊόντων θα πρέπει να υπάρχουν για κάθε προϊόν, όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως κατηγορία, όνομα, κωδικός, περιγραφή, φωτογραφία, διαθέσιμες επιλογές, απόθεμα και τιμή. Ο διαχειριστής προσθέτει ή αφαιρεί προϊόντα και τροποποιεί ή αναπροσαρμόζει τα στοιχεία τους.

Στην βάση δεδομένων των πελατών θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία των πελατών, καθώς και η καρτέλα του κάθε πελάτη με όλα τα στοιχεία αγορών που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Η διαχείριση των βάσεων δεδομένων πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ακόμα και ένας υπάλληλος, χωρίς μεγάλη εμπειρία στην χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, να τις τροποποιήσει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει δεδομένα χωρίς τον κίνδυνο να καταστραφεί η δομή και η λειτουγία του ηλεκτρονικού καταστήματος από τυχόν λάθος χειρισμούς.

Με δεδομένη την πολυπλοκότητα του είδους της ιστοσελίδας των ηλεκτρονικών καταστημάτων, γίνεται κατανοητό ότι η άρτια σχεδιάση και ανάπτυξη της είναι απολύτως απαραίτητη και θα πρέπει να απευθύνεστε σε επαγγελματίες με τεχνογνωσία και εμπειρία στο αντικείμενο αυτό.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα που έχει ήδη σχεδιάσει και αναπτύξει η intros.gr, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε να επεκτείνετε και την δική σας επιχείρηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μην διστάσετε να μας ζητήσετε προσφορά για το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα, ή να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να σας λύσουμε τυχόν επιπλέον απορίες.