Καλέστε μας στο: 210 7010075
16
Απρ
2015

Επανασχεδιασμός και ανάπτυξη της ιστοσελίδας του Salina Travel - Case Study

Επανασχεδιασμός και ανάπτυξη της ιστοσελίδας του Salina Travel - Case Study

Salina Travel - Case Study

Το τουριστικό γραφείο Salina Travel  είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία των Αθηνών. Έχοντας 25ετή εμπειρία στο χώρο του τουρισμού, της οργάνωσης εκδρομών και ταξιδίων, έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις από διάφορους διεθνής οργανισμούς.

Ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής αποφάσισε, πριν κάποια χρόνια, να δηλώσει την παρουσία του και στον διαδικτυακό χώρο, δημιουργώντας μία ιστοσελίδα που θα παρείχε την μέγιστη δυνατή πληροφόρηση στους χρήστες της. Σωστή και έγκυρη ενημέρωση που το Salina Travel μπορεί να προσφέρει λόγω της πολύχρονης εμπειρίας της στο χώρο.

Θέλοντας να βοηθήσει και νέους επαγγελματίες, αποφάσισε να μην απευθυνθεί σε μεγάλες εταιρείες για την προβολή της, αλλά προτίμησε να βοηθήσει επαγγελματικά, ανθρώπους, που η όποια εμπειρία τους περιοριζόταν στην δημιουργία μίας ιστοσελίδας, με το αντίστοιχο φυσικά κόστος.

Η ιστοσελίδα στήθηκε, περιελάμβανε όλες τις πληροφορίες που το Salina Travel ήθελε να συμπεριλάβει, όμως ο σχεδιασμός της ήταν τέτοιος που δεν βοηθούσε σε καμία περίπτωση τον χρήστη να βρει εύκολα και γρήγορα αυτό που αναζητούσε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μη αποδοτικότητα της ιστοσελίδας, και με δεδομένο το κόστος κατασκευής της.

Μη γνωρίζοντας το χώρο του διαδικτύου, το Salina Travel θεώρησε ότι το πρόβλημα προερχόταν από την μη σωστή προβολή της ιστοσελίδας μέσω των μηχανών αναζήτησης. Απευθύνθηκε και πάλι σε «ειδικούς», οι οποίοι έκαναν της προσθήκες και αλλαγές στην μορφή του περιεχομένου, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν τον σχεδιασμό και την δομή της ιστοσελίδας, φυσικά με κόστος.

Όμως το πρόβλημα της μή αποδοτικότητας της ιστοσελίδας παρέμενε και διαιωνιζόταν. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του Salina Travel να αναθέσει την δημιουργία της διαδικτυακή της εικόνας σε επαγγελματίες με έλλειψη ολοκληρωμένης εικόνας, γνώσης και άποψης στο χώρο της ηλεκτρονικής διαφήμισης - επικοινωνίας.

Παρόλο που η εταιρεία είχε επενδύσει μεγάλα ποσά στις μέχρι τώρα προσπάθειες της για διαδικτυακή παρουσία, αποφάσισε ότι δεν μπορούσε πλέον να συντηρεί μία μη αποδοτική ιστοσελίδα και έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό.

Έτσι αποφάσισε να προσεγγίσει την intros.gr, για να έχει μία ολοκληρωμένη διαδικτυακή προσέγγιση, με επιπλέον μεν κόστος για την εταιρεία, όμως σαφώς μικρότερο των μέχρι τώρα επενδύσεων, και φυσικά μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσής τους.

Στις πρώτες μας επαφές και συναντήσεις καταστήσαμε σαφές στους ανθρώπους του Salina Travel, ότι θα πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για την καταλληλότερη διαδικτυακή στρατηγική marketing, την οποία και θα εφαρμόζαμε, ώστε να έχουμε την μέγιστη απόδοση από την διαδικτυακή παρουσία της εταιρείας. Τους εξηγήσαμε ότι μια σωστή στρατηγική διαδικτυακού marketing, ξεκινά δημιουργώντας σωστές βάσεις και υποδομές. Με δεδομένο τον όγκο των πληροφοριών που παρέχεται από την ιστοσελίδα του Salina Travel καθώς και των ιστοσελίδων δορυφόρων αυτής όπως το greeceferryticket.com και το greecehotelholiday.com, συστήσαμε καταρχήν την απόκτηση ενός υψηλής απόδοσης dedicated server, για την φιλοξενία των ιστοσελίδων. Στην συνέχεια τους αναλύσαμε την στρατηγική επικοινωνίας μέσω ενημερωτικών δελτίων, μέσω κοινωνικών δικτύων, μέσω των μηχανών αναζήτησης κ.ο.κ.

Τους βοηθήσαμε να καταλάβουν ότι η βάση για μία αποδοτική επικοινωνιακή στρατηγική της εταιρείας θα πρέπει να βασίζεται και να στρέφεται γύρω από μία σωστά σχεδιασμένη και δομημένη ιστοσελίδα. Έτσι καταλήξαμε, κατόπιν συζητήσεων, ότι για να υποστηριχθεί και να υλοποιηθεί η στρατηγική marketing που αποφασίσαμε, θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από τον επανασχεδιασμό και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας του Salina Travel.

Αλλάξαμε όλο το σχεδιασμό και την δομή της ιστοσελίδας. Στον καινούργιο σχεδιασμό εκμεταλλευτήκαμε τα χρώματα του λογότυπου (κόκκινο-κίτρινο) και κυρίως το κόκκινο χρώμα. Το χρησιμοποιήσαμε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να δημιουργήσουμε μία ευχάριστη διάθεση στους χρήστες της ιστοσελίδας, ενώ ο δεύτερος είναι για να δώσουμε έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία της ιστοσελίδας με πληροφορίες που θέλουμε να τραβήξουν την προσοχή.

Σχεδιάσαμε το μενού από την αρχή ώστε να είναι φιλικό προς τον χρήστη, εμπλουτίζοντάς το με εικονίδια που παραπέμπουν άμεσα στο αντικείμενο που αφορά κάθε κατηγορία του μενού (καραβάκι δίπλα στα ακτοπλοϊκά, αεροπλανάκι δίπλα στα αεροπορικά κ.ο.κ). Η φιλοσοφία της εισαγωγής εικονιδίων εφαρμόστηκε σε όλη την ιστοσελίδα, όπου αυτό ήταν εφικτό. Καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση αφ’ ενός για να κάνουμε πιο άμεσα κατανοητό, και πιό ευχάριστο στο χρήστη που θα βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται, και αφ’ ετέρου για να εκμεταλλευτούμε το καλύτερο αποτέλεσμα που δίνει, αυτού του τύπου μενού, στις κινητές συσκευές (tablets, κινητά τηλέφωνα κ.λ.π.) όταν όλη η εικόνα του site προσαρμόζεται για την άρτια εμφάνιση του.

Κατόπιν, αλλάξαμε τις φόρμες απευθείας κρατήσεων για ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για να γίνουν πιό λειτουργικές και φιλικότερες προς τον χρήστη και αισθητικά πιό ωραίες. Σε εμφανές σημείο, στην ιστοσελίδα, προσθέσαμε επίσης τις προσφορές του ταξιδιωτικού γραφείου, ώστε με μιά ματιά ο χρήστης να βρίσκει και να επιλέγει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Από την σελίδα του Salina Travel, δημιουργήσαμε εύκολη και λειτουργική διασύνδεση με τις ιστοσελίδες δορυφόρους του Salina Travel, για τις κρατήσεις ξενοδοχείων (greecehotelholiday.com) και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (greeceferryticket.com). Με αυτή την προσθήκη πετυχαίνουμε να δώσουμε κάποιες προτάσεις στους χρήστες αλλά και την δυνατότητα να επεξεργαστούν τα στοιχεία των άλλων ιστοσελίδων με τον ίδιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Επίσης οι πληροφορίες δεν επαναλαμβάνονται σε κάθε ιστοσελίδα αλλά απλώς εμφανίζονται όπου χρειάζεται, σε μία ή σε όλες τις ιστοσελίδες.

Τέλος, είναι σημαντικό ότι το Salina Travel αντιμετωπίζει τους χρήστες της ιστοσελίδας του, όχι μόνο ως πιθανούς πελάτες αλλά κυρίως ως ανθρώπους που έχουν ανάγκη οδηγιών και πληροφόρησης σχετικά με τα ταξίδια ανεξάρτητα από το πως θα επιλέξουν να κανονίσουν το ταξίδι τους. Έτσι βασισμένη στην πολύχρονη εμπειρία της, η εταιρεία, προσφέρει μια πληθώρα ταξιδιωτικών οδηγιών και πληροφοριών. Όλα αυτά τα συγκεντρώσαμε σε ένα τμήμα της αρχικής σελίδας της ιστοσελίδας, και τα παρουσιάσαμε με τρόπο που θα διευκολύνεται η πρόσβαση από τον οποιονδήποτε χρήστη, είτε χρειάζεται άμεσα πληροφορίες γιατί ταξιδεύει, είτε πρόκειται να ταξιδέψει στο μέλλον και θέλει να είναι ενημερωμένος.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα και μέσω πλοήγησης στην ιστοσελίδα από κινητές συσκευές. Αυτό το πετύχαμε με την εφαρμογή όλων των τελευταίων τεχνικών του Responsive Design.

Αποτελέσματα στις επισκέψεις μετά την εφαρμογή όλων των τελευταίων τεχνικών του Responsive Design

Η ανάπτυξη της Ιστοσελίδας του Salina Travel έγινε και πάλι από την intros.gr. Η ανάπτυξη της καινούριας σχεδιαστικής μορφής της ιστοσελίδας έγινε σε Joomla και βασίστηκε στο K2 component σε συνδυασμό με το K2 responsive scroller.

Μέλημά μας, στην ανάπτυξη της ιστοσελίδας, ήταν να εφαρμόσουμε τις σχεδιαστικές απαιτήσεις που έχουμε ήδη αναπτύξει, καθώς επίσης και να αναπτύξουμε μία ιστοσελίδα με εύκολη διαχείριση, από τους ανθρώπους του Salina Travel με βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε να μπορούν να επικαιροποιούν τα δεδομένα που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα.

Παραμείναμε προσηλωμένοι στον στόχο της βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες στις αναζητήσεις τους θα βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το Salina Travel. Με τις αλλαγές, τις οποίες κάναμε, πετύχαμε κατ’ αρχήν να βρίσκεται το Salina Travel στις πρώτες θέσεις των αναζητήσεων των χρηστών και στην συνέχεια να κρατάμε το χρήστη στην ιστοσελίδα, βοηθώντας τον να βρει και να αποφασίσει τί χρειάζεται μέσα από την ιστοσελίδα του Salina Travel. Πλέον οι χρήστες που επισκέπτονται την ιστοσελίδα δεν την εγκαταλείπουν απογοητευμένοι από την δυσκολία να βρουν αυτό που χρειάζονται (βασισμένο στα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που μας δίνει το Google Analytics σχετικά με το Bounce Rate).

salina-travel.gr - statistics before redesign and after

 Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στην σημερινή εποχή ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μίας ιστοσελίδας από κάποιον που έχει απλώς τεχνική κατάρτιση, δεν αρκεί. Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός στρατηγικής marketing, την οποία θα υπηρετούν τόσο ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της ιστοσελίδας, με όλες οι τεχνικές που εφαρμόζονται στην ιστοσελίδα, όσο και μετέπειτα κινήσεις δημοσιοποίησης και προβολής της με άλλες στρατηγικές όπως η επικοινωνία στα κοινωνικά δίκτυα, τα ενημερωτικά δελτία κ.α. Με αυτό τον τρόπο γίνονται αποδοτικότερες οι ιστοσελίδες, με σαφώς μικρότερο κόστος.

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι το κόστος μιας ολοκληρωμένης δουλειάς είναι μικρότερο από το κατακερματισμό της και την επιμέρους κοστολόγηση από διαφορετικούς επαγγελματίες.

Στο Salina Travel, έχοντας αρχίσει να έχουν αποδοτικότερη διαδικτυακή παρουσία, κατέληξαν στον συμπερασμα, δυστυχώς με μεγάλο οικονομικό και επιχειρηματικό κόστος, ότι η μεγάλη επένδυση από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να συνοδεύεται από γνώση, εμπειρία, και σφαιρική θεώρηση του αντικειμένου που πραγματεύεται ο κάθε επαγγελματίας ή εταιρεία.

Στην intros.gr, η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν φτάνει να «φτιάξεις» μια ιστοσελίδα, πρέπει να την κάνεις λειτουργική και αποδοτική για τον πελάτη, γι’ αυτό και φροντίζουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε πελάτη μας.